Led Wit Licht Welke Kiezen
LED wit licht is beschikbaar in verschillende tinten en kleuren van wit. Op die manier kiest u voor verlichting die efficiënter of gezelliger, warmer of kouder, witter of geler is, afhankelijk van uw behoeften. De keuze van de kleur van wit van een ledlamp is meestal erg subjectief.
In de landen van Noord-Europa bijvoorbeeld gaat de voorkeur uit naar warmere (gelere) kleuren. In de landen van het Middellandse-Zeegebied opteert men dan weer vaker voor zogeheten ‘kouder’ (witter) licht. Dit is echter niet meer dan een trend, een vaststelling. Het is zeker niet de regel…
WIT vs WIT: MAAK HET VERSCHIL
De lichtkleur, of kleurtemperatuur, wordt gemeten in graden Kelvin (°K).
Hoe lager de kleurtemperatuur (2700°K of minder), des te geler het ledlicht zal ogen. We noemen het dan heel warm wit licht. Bij 3000°K spreken we van warm wit licht (tussen geel en wit: minder uitgesproken geel, maar niet helemaal wit).
Naarmate de kleurtemperatuur stijgt (4000°K, 6000°K, 6500°K), gaat het ledlicht er witter uitzien (4000°K), tot zelfs blauwachtig wit of zoals daglicht (6000°K). Het wit van deze ledverlichting (6000°K of meer) wordt koud of heel koud (daglicht) genoemd.
Witter dan wit is soms té wit
Een tweede belangrijke parameter is de zogeheten CRI (kleurweergave-index).
Deze index komt bovenop de gekozen kleur en geeft de graad van zuiverheid van de verkregen ledverlichting aan. Die wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. Ledlampen van goede kwaliteit voor uw etalages of uw interieur hebben meestal een CRI van ongeveer 85. U heeft dus de keuze tussen een superwarme witte lamp van 2700°K en een warme witte lamp van 3000°K met een CRI van 80 of 95.
Voorbeeld: Een ledlamp van 4000°K met CRI 95 betekent: een witte lamp waarvan de kleurweergave een getrouwheid heeft van 95%. (ideaal voor een juwelier)
Ter vergelijking, een oranje natriumlamp langs de autosnelweg heeft een kleurweergave-index van 20 tot 29. De kleuren worden om die reden vervormd en zijn dan onmogeljik te herkennen. Het gebruik van een ledlamp, of van een toestel dat speciale dioden gebruikt van nog betere kwaliteit en met een CRI van 90-95, kan evenwel duurder uitvallen.
Hoe wordt u wegwijs in de kleuren van ledlicht?
Voor een eenvoudiger begrip kan u de gebruikte dioden in ledtoestellen ook vergelijken met een diamant in juwelen: diamant en diamanten ringen vindt u in verschillende zuiverheidsgraden.
U betaalt meer of minder, afhankelijk van de kwaliteit en de prijs die u ervoor wilt geven. Ook bij ledverlichting gaat het ongeveer zo. Wij kunnen u verschillende types van dioden op maat en een toestel met de perfecte kleur voorstellen.
Een medewerker van het Rodalight team komt desgewenst graag bij u langs als u twijfels heeft over uw project. Hij kan u de ledverlichtingstoestellen tonen, u de nuances en verschillen tussen de diverse types uitleggen, en u de Food-lichten laten zien.