Als het om binnenhuisinrichting gaat, hebben we vaak de neiging ons te concentreren op meubels, vloeren, decoratie of het schilderen van de muren. Zodat we één essentieel punt vergeten: de verlichting. Uiteindelijk wordt het naar de achtergrond gedrongen en wordt er slechts een klein budget voor uitgetrokken.

Toch is het verlichten van elke kamer in uw huis even belangrijk als het inrichten en decoreren ervan. Hieronder leest u waarom u moet investeren in goede verlichting.

Waarom is goede huisverlichting belangrijk?

Velen van ons beschouwen licht als een functioneel element, noodzakelijk om onze avonden te verlichten. Dat is waar, uiteraard. De voornaamste rol van de verlichting is te zorgen voor uw visueel comfort bij het vallen van de avond of op regenachtige dagen. Maar het is ook veel meer dan dat.

Met licht kunt u een unieke zintuiglijke ervaring creëren, uw interieur een bijzondere sfeer geven, het verfraaien door te spelen met waarnemingen. Met kwaliteitsverlichting en het juiste advies kunt u leven brengen in uw huis, een ruimte creëren waar het goed toeven is, waar elk decoratief element tot zijn recht komt. Goede verlichting zal u helpen om u veilig en goed te laten voelen in uw huis.

Omring u met professionals om te stralen

Omdat het bijdraagt tot uw dagelijks comfort, is het van essentieel belang om vanaf het begin van uw inrichtingsproject na te denken over uw verlichting. De moeilijkheid blijft echter om de juiste keuzes te maken, wat betreft plaats, intensiteit en product.

Welke kleurtemperatuur en lichtstroom moet u kiezen voor uw woonkamer? Moet u kiezen voor wandlampen of hanglampen? Waar en hoe moeten spots worden geïnstalleerd? Richtinggevoelig of niet?  Met afzonderlijke lampen of een alles-in-één systeem? En welk ontwerp past bij de stijl van uw interieur? Dit zijn slechts enkele van de vragen die aantonen hoe belangrijk het is om een verlichtingsspecialist aan uw zijde te hebben.

Afgezien van de toenemende marktcomplexiteit op het gebied van lampen en verlichtingsapparatuur, vereist het creëren van een verlichtingssfeer die aan uw behoeften en verlangens beantwoordt deskundigheid. De keuze van uw verlichting hangt af van verschillende criteria, zoals het doel van uw kamer, uw levensstijl, de sfeer die u in uw huis wilt creëren, de kleurweergave-index, de afwezigheid van verblinding, weerspiegelingen, schaduwen, enz.

Een praktisch advies: concentreer u op drie strategische kamers in huis

De keuken, een geraffineerde mix van functionele en sfeervolle verlichting

Als leefruimte waar u uw creativiteit de vrije loop kunt laten, is het noodzakelijk de verlichting in uw keuken te regelen, zodat zij zowel functioneel als warm is.

  • U zou kunnen plannen om specifieke gebieden, zoals de aanrechten en de kookzone of de wasruimte, te accentueren met een “warm wit licht” (3000 Kelvin en een zeer hoge CRI 90+).
  • Hebt u daarentegen het geluk een mooi kookeiland te hebben dat uitloopt in een eettafel of een mooie eethoek, dan moet u een zachter licht gebruiken, dat warm wit wordt genoemd (ongeveer 2700 Kelvin) en lampen en lichtbronnen met een hoge CRI. U kunt bijvoorbeeld werken met hangende lampen boven de tafel of met korte design buissystemen die aan het plafond bevestigd zijn en op de tafel gericht zijn met betrekkelijk brede lichtbundels om het eetgedeelte duidelijk af te bakenen.
  • U kunt ook LED strips gebruiken om de nissen in uw keukenmeubels of vitrinekasten te verlichten, of hier en daar LED’s aanbrengen voor indirecte verlichting.

De living, een plek bij uitstek om te cocoonen

Als er één kamer in huis is waar wij het over het algemeen warm willen hebben, dan is het wel de living! De kleurtemperatuur en de lichtstroom van uw lampen zijn dus van essentieel belang om het gezellige effect te creëren waarnaar u op zoek bent. Voor de algemene verlichting van uw living is het dus aan te bevelen een warme lichtbron te gebruiken. U kunt ook verlichtingen afwisselen(spots, wandlampen en hanglampen, bijvoorbeeld) voor een mooi design effect.

Kleine tip van onze experts

Vergeet echter niet om ook meer functionele verlichting in te bouwen, zoals leeslampjes voor wie graag leest. U kunt ook staande lampen gebruiken om bepaalde delen van uw kamer te verlichten zonder de algemene verlichting te gebruiken.

Tenslotte kan het nuttig zijn de lichtpunten te bepalen waar u het licht dimbaar wilt hebben. Als u dit niet doet, zult u er misschien spijt van krijgen dat u er niet aan gedacht hebt of het niet gepland hebt. En als het werk gedaan is, wordt het erg duur om de plafonds weer te openen en de bedrading opnieuw aan te leggen.

De badkamer, de plaats waar wij voor onszelf zorgen

De verlichting van een badkamer is een geheel van criteria waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste moet u specifieke, vochtbestendige verlichting kiezen. Ten tweede, omdat u niet wilt uitglijden als u uit de douche stapt, is het raadzaam om heldere warmwitte (3000k) en intense algemene verlichting te gebruiken, waardoor u goed kunt zien. Tenslotte, en laatste kleine tip, denk aan uw spiegel, die een specifieke verlichting nodig heeft om schaduwen op uw gezicht te vermijden.

Rodalight, de verlichtingsspecialist bij u in de buurt

Bij Rodalight profiteert u van ondersteuning en advies op maat. Om u de oplossingen te kunnen bieden die het best bij uw interieur passen, voeren wij een inventarisatie uit van uw behoeften en van de bestaande (al dan niet natuurlijke) lichtbronnen. Deze studie is van essentieel belang om uw verwachtingen duidelijk te maken. Aan de hand daarvan kunnen wij dan een 100% gepersonaliseerd verlichtingsplan uitwerken. Wat als wij, samen, uw huis konden laten stralen?

MEER TIPS ZIEN

Contactez-nous-Nl